Vælg rette vin til julemaden

På grund af de mange nuancer af surt, sødt, fedt er det svært at vælge den rigtige vin til julemenuen.

Råd til valg af vin:

  • En høj alkoholprocent er nødvendig for at skære igennem fedmen
  • Vinen skal indeholde sødme for at matche den søde julemad
  • Syre og garvesyre er vigtigt (de to ting er i øvrigt ikke det samme!)
  • Vinen må ikke være tør
  • Vine med aroma af tørrede frugter er godt når du serverer and

 

Forslag til rødvine:

  • Primitivo eller zinfandel, nero d’avola fra Sicilien
  • Californiske zinfandel
  • Vine lavet på grenache-druer fra gamle vinstokke i det sydlige Rhône, Priorat eller Australien

 

Forslag til hvidvine:

Generelt er det svært, men ikke umuligt, at finde finde hvidvine til julemaden

  • Riesling med høj alkohol og sødme (som gerne er nogle år gammel)
  • Pfalz
  • Alsace grand cru

 

julevin

I øvrigt skal det nævnes, at der er en mindre forskel på, hvad der passer bedst til de enkelte typer kød. Generelt er det derfor en god idé at vælge vin ud fra tilbehøret.

Du kan læse nærmere i bogen ”Vinen til maden” af Søren frank

Skriv en kommentar